17 Nisan 2014 Perşembe

Gary; iyi de Ricky’yi nereye koyalım?

           Daha önce yıllarca NBA’de oynamış olan Gary Payton ligde şu anda kendi pozisyonunda oynamakta olan oyuncular için birkaç yorum yapmış; ‘’Curry ve Westbrook şutör garda benzer oldukları için onları değerlendirmiyorum.’’demiş ve ‘’Ligdeki yegane oyun kurucular Chris Paul, Rajon Rondo ve Tony Parker’dır.’’demiş.

            Gary Payton’ın çok formda olduğu yıllarda NBA’i pek fazla takip etmediğim için onun oyun tarzını ayrıntılı olarak değerlendiremeyeceğim ama NBA tarihinin en iyi oyun kurucularından biri olduğu tartışılmaz bir gerçek.

            Benim yazımın asıl konusunu ise üstte yer almayan isimlerden biri oluşturacak: Ricky Rubio. Payton’ın Curry-Westbrook eleştirisine katılıyorum ama Rubio’yla ilgili bir yorum yapmaması enteresan. Ricky Rubio şutör garda benzemiyor, belki şu anda NBA’in en iyi gardları arasında da gösterilemez ama Rondo-Parker’ın olduğu listede Rubio yoksa bence bu tartışılmalıdır. Rubio’nun diğer ikisi gibi uzun ve başarılı bir kariyere sahip olmaması nedeniyle Payton’ın onu atladığını düşünüyorum ama Ricky’yi biraz daha yakından tanısak iyi olur diye de düşünüyorum…

            21 Ekim 1990’da Barcelona’da dünyaya gelen Ricky Rubio ilk olarak 14 yaşındayken DKV Joventut formasıyla bir İspanya Ligi maçına çıktı. Dört yıl boyunca Joventut forması giyen Rubio 2009 NBA Draft’ında Minnesota Timberwolves tarafından seçildi ama bir süre daha Avrupa’da kalmaya karar verdi ve Barcelona’yla sözleşme imzaladı. Barcelona’nın birinci oyun kurucusu olarak bir İspanya Ligi, bir Euroleague şampiyonluğu ve iki İspanya Kupası kazandı. İspanya Milli Takımı ile de 2009 ve 2011 Eurobasket şampiyonlukları kazandı. 1 Haziran 2011’de Timberwolves’a katılma kararını açıkladı.

            İlk sezonunda NBA lokavtı dolayısıyla az maça çıktı ama 10 s-4 r-8 a-2 tç ortalamalarıyla kendini gösterdi. İkinci sezonunda da sakatlıktan dolayı az maça çıkan benzer sezon ortalamalarına imza attı. Son olarak bu sezon. Rubio’nun sayı ortalaması düşse de asist ortalaması biraz daha yükseldi.

            Rubio ile ilgili gelecek olan eleştirilerden biri; ‘’Çok iyi bir oyun kurucuysa neden takımı üç yıldır play-off dışı kaldı ve tablonun da uzağında kaldı?’’ olabilir. Burada Rubio’nun yapacağı pek bir şey yok. Aslında takımı da play-off için gerekli olan kadroyu kuruyor ama istenilen hava üç yıldır yakalanamıyor. Aynı takımda Kevin Love’un da oynadığını hatırlatalım. Ricky Rubio’nun uzun boyunun verdiği saha görüşü avantajı, pas yeteneği, savunma yeteneğiyle önemli bir oyun kurucu olduğunu düşünüyorum. Şut yeteneklerini de biraz geliştirirse dünyanın en iyi oyun kurucularından biri olacaktır.

           

             

           
           



twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder