25 Nisan 2014 Cuma

Türkiye Süper Ligi – Genel Değerlendirme

        Değeri isminden belli olan ligimizin genel değerlendirmesini yapalım. Puan durumuna göre ligi birkaç bölüme ayırarak değerlendireceğim:





Şampiyon Fenerbahçe

           
            Fenerbahçe sezon başında Ersun Yanal’la anlaşmıştı, kadro kalitesine bakacak olursak, çok üst seviye yabancıları olmasa da takım bütünlüğüne bağlı olan oyuncuları sahip olan Fenerbahçe ligin ilk yarısında çok rahat bir şekilde lider oldu. İkinci yarının başında inişli-çıkışlı bir performans gösteren Fenerbahçe’ye rakipleri yaklaştı, Galatasaray puan farkını 4 puana kadar indirdi ama gerek Galatasaray-Beşiktaş’taki iç sorunlar, kadrolardan beklenen verimini alınamaması ve gerekse Fenerbahçe’nin tekrar vitesi yükseltmesiyle Fenerbahçe şampiyonluğa ulaştı.



İkincilik yarışı

           
            Fenerbahçe gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’nde olmayacağı için lig ikinciliği çok önemli. Lig ikincisi gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne direkt olarak katılacak ve üçüncü iki tane öneleme oynamak zorunda kalacak. Platini’nin ‘’Gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’nden finansal fair-play nedeniyle hiçbir takım kapı dışarı edilmeyecek.’’açıklamasından sonra takımların bu açıdan da bir endişesi kalmadı. Son dört haftaya girerken Beşiktaş 55, Galatasaray ise 53 puanda. İki takımın da benzer zorlukta fikstürleri var gol averajı olarak iki takım da 49-28 durumdalar. Puan eşitliği durumunda ikili averaja bakılacak ve ikili averajda üstün olan Galatasaray ligi üst sırada bitirecek. Şampiyon belli olmuşken Beşiktaş-Galatasaray arasında önemli bir yarış yaşandığını görüyoruz.




Avrupa Ligi mücadelesi

           
            Bir başka çetin mücadele de arka sıralarda yaşanıyor. Ligi dördüncü sırada bitirecek olan takım gelecek sezon Avrupa Ligi üçüncü önelemesinde, beşinci sırada bitirecek olan takım da Avrupa Ligi ikinci önelemesinde yarışacak. Şu anda bu yarışta dört takımın ciddi şansı var; Trabzonspor-Sivasspor 46’şar puandalar, Kasımpaşaspor 44 ve Karabükspor 43 puanda. Son haftalarda Trabzonspor’un zorlanacağını düşünsem de diğer takımlar da çok sağlam takımlar değiller. Heyecan son haftaya kadar devam eder gibi görünüyor.





Orta sıralar

           
            Ligin son haftalarında orta sıralarda ‘amaçsız’ takımların oluşmasını engelleyen, en azından ‘amaçsız’ takımların sayısını azaltan tek sistem play-off/play-out sistemi. Ülkemizde bu sistem denendi ama başarısız olunca sistem revize edilmedi, medyadaki tepkiler yüzünden eski sisteme dönüldü. Bu ayrı bir tartışma konusu, ben bu yazının amacına döneyim.

            30.hafta itibariyle ligin neredeyse yarısı amaçsız durumda. Sırasıyla Gençlerbirliği, Akhisar, Bursaspor, Eskişehirspor, Çaykur Rizespor, Gaziantepspor ve Torku Konya matematiksel olarak yukarı çıkma/ligden düşme ihtimalleri olan ama bu ihtimaller minimuma indirgenen takımlar.





Düşme potası


            Son dört sırada yer alan Elazığspor, Kayseri Erciyesspor, MP Antalyaspor ve Kayserispor takımlarından üçü seneye ligde yer almayacaklar. Kayserispor şu anda 26 puanda ve ligde kalmak için performansını epey yükseltmek zorunda. Fikstür olarak da dezavantajlı olan Kayserispor ligde kalırsa bu gerçek bir ‘başarı hikayesi’ olacaktır. Elazığ 31, Erciyes 30 ve Antalyaspor 28 puandalar. 32.haftada oynanacak olan Elazığspor-Antalyaspor maçının önemi çok büyük.







            sahinarif88@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder