23 Nisan 2014 Çarşamba

Eurochallenge’da final-four zamanı

Avrupa basketbolunun üçüncü önemli turnuvasında final-four zamanı geldi. Turnuva her ne kadar önemsiz görülse de, Türkiye üstüste üç yıldır final-four’da temsil ediliyor. Kısaca geçmişi hatırlayalım. 2012’de Beşiktaş bu turnuvaya ‘fazla’ gelen kadrosuyla şampiyonluğa ulaşmıştı. 2013’te Pınar Karşıyaka İzmir’de düzenlenen final-four’da mutlu sona çok yaklaşmış ancak büyük avantajla girdiği son dakikalarda kupayı kaybetmişti. Bu yıl ise Royal Halı Gaziantep final-four’a yükseldi.




            Royal Halı Gaziantep’in yolu


            Geçtiğimiz sezon ligi 9.sırada tamamlayan Gaziantep bu yıl Eurochallenge’a katılmaya hak kazandı. Sezon başında biraz farklı bir kadroyla sahaya çıkan Gaziantep ilk turda son şampiyon Krylia’yı da iki kez yenmeyi başarmıştı.

            Takımın kaderi Kasım sonunda Jure Zdovc’un baş antrenörlüğe gelmesiyle değişti diyebiliriz. İkinci turda elenecek bir takım görüntüsü veren Gaziantep Barış Ermiş-Domen Lorbek transferlerini de yaptı ve daha ciddi bir takım havasına büründü. İkinci turda Ventspils-Triumph Libersty-Dijon gibi ciddi kulüplerde mücadele eden Gaziantep bu turda oynadığı bütün maçları kazanmayı başardı. Çeyrek finalde Minsk karşısında beklendiği kadar etkili oynayamadılar ama seriyi 2-0 kazanarak final-four’a katılma hakkı elde ettiler.

            Gaziantep’in şu ana kadarki dönemde Eurochallenge’ın en iyi savunma yapan takımı olduğunu görüyoruz. Maç başına sadece 66 sayı yiyorlar. Bu istatistikte yine Zdovc’un basketbol anlayışının öne çıktığını söyleyebiliriz. Gaziantep asist üstünden skor bulmakta da sıkıntı çekmiyor. Maç başına ortalama 17.2 asistle bu alanda da turnuvasının ikincisi durumundalar. Takımın en çok asist yapan oyuncuları maç başına 7 asist yapan Barış Ermiş ve maç başına 4 asist yapan JR Bremer. Takım en skorer oyuncuları beklendiği üzere yabancılar. Borovnjak maç başına 14 sayı kaydederken Lorbek 11, Bremer-Stevic de 9.5’ar sayı kaydetmekteler. Gaziantep turnuvanın en skorer takımlarından biri değil. Maç başına sadece 73 sayı kaydediyorlar.




            Yarı final rakibi: Reggio Emilia


            Royal Halı Gaziantep final-four yarı finalinde çekebileceği en zorlu kurayı çekti ve ReggioEmilia ile eşleşti. Final-four Bologna’da düzenlendiği için Reggio’nun belli bir seyirci avantajı olacak. Onun dışında Reggio’nun üstün bir kadrosu olduğunu da belirtelim…

            Takımın en çok göze batan ismi Litvanyalı Rimantas Kaukenas. Bundan önce yedi sezon boyunca Euroleague’de forma giyen ve Litvanya Milli Takımı’nın da önemli parçalarından biri olan ’77 doğumlu Kaukenas’ın yolu Laboral’den ayrıldıktan sonra sezon ortasında Reggia’yla kesişti. Takımda 8 maça çıkan Kaukenas maç başına yaklaşık 16 sayı üretiyor ve 3 asistle oynuyor. Çok iyi bir yüzdeyle şut attığını da not edelim.

            Takımın diğer Euroleague oyuncusu da Andrea Cinciarini. Daha önce yıllarca Cantu’da oynayan ve İtalya Milli Takımı’nın da önemli bir parçası olan Cinciarini sene başından beri Reggio’da. 12.5s-4.5r-6.5a ortalamaları ile çok başarılı bir performansa sahip.
            Reggio’nun bir diğer tanıdık ismi de James White. 2007-08’de Fenerbahçe Ülker forması giyen White sonrasında birçok takım değiştirdi. Avrupa’da 4, NBA’de 2 farklı takımın formasını giyen White sezon başından beri Reggio’da. Maç başına 16s-4r-3a ile etkili bir performans ortaya koyuyor.

            Pivot olarak ise Angelo Gigli var. Euroleague tecrübesine sahip olan Gigli bu sezon mükemmel oynamasa da önemli bir tecrübeye sahip, fark yaratabilir.

            Reggio’nun sürpriz isimleri de Ojars Slins ve Ariel Filloy.


            Reggio’nun çeyrek finalde son şampiyon Krylia’yı elediğini de not edelim.

           
            Cuma akşamı 21:30’da oynanacak olan Reggio Emilia-RH Gaziantep maçının çok zor bir maça sahne olması muhtemel. Reggio Emilia’nın saha avantajı ve kadro üstünlüğüyle ağır bastığını söyleyelim.








            Diğer yarı final



            Yarı finalin diğer ayağında Szolnoki Olaj ile Triumph Libersty karşılaşacaklar. İki takım da çok büyük yıldızlara sahip değil ama Rakovic’li Libersty’nin daha ağır bastığını düşünüyorum.






sahinarif88@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder